Астрология, нумерология и Таро

В системата на картите Таро истината се основава на предположението, че подсъзнанието знае много повече за миналото, отколкото можем да предположим. Като че ли на подсъзнанието са му известни неща, скрити от съзнанието, и които имат връзка с настоящето. Енергията на подсъзнанието постоянно стимулира съзнанието със своя собствена вътрешна енергия. Именно твърдението, че всичко е енергия, прави очевидна връзката между астрология, нумерология и картите Таро. И трите езотерични науки подчертават важността на Закона на кармата, който е закон за причината и следствията, както и закона за „съответствието“, според който едно и също нещо може да се прояви в различни форми. Един такъв пример за втория закон е факта, че астрологическите знаци са дванадесет, а планетите – десет. Общо това прави сумата двадесет и две – това е броят и на Главните Аркани в картите Таро.

Откакто открих за себе си картите Таро, свикнах всеки ден да си тегля по една карта, внимателно да разглеждам символите в нея и след това да я изучавам във връзката й с астрологичните знаци и планети. Книгата на Хайо Банцхаф „Наръчник по Таро – енциклопедия на Арканите“ най-много ми помогна по отношение на нумерологичните съответствия, а книгата на Едуин Стайнбрекър „Медитация за вътрения водач“ за откриване на астрологичните съответствия.

По-долу, в резюме, споделям основното, което според мен трябва да се знае за връзката на Главните Аркани в картите Таро с астрологията и нумерологията.

Картата Глупакът нумерологично отговаря на нулата, а астрологично – на планетата Уран.

Нулата е непроявено число – първична цялост, която не се променя нито с умножение, нито с деление. Глупакът в картите Таро пътешества като „герой“ през останалите 21 карти. Той е непредсказуем и пълен с изненади, носител на новото и необичайното, прекалено наивен, но същевременно радостен. Глупакът символизира начало на промяна и в астрологията отговаря на планетата Уран – действа осъзнато, но непредсказуемо, правейки промени и и проправяйки път към бъдещето.

 

 

 

Картата Магьосникът нумерологично отговаря на числото едно, а астрологично – на планетата Меркурий.

Едно се свързва с импулса, мъжкото начало, принципа Ян, човекът, който не се отклонява от целта си. Магьосникът в картите Таро притежава съобразителен ум, добро въображение, богатство на идеи, способност за въздействие върху другите. Проявен в сенчестата си страна обаче, Магьосникът е склонен към лъжи, шарлатанство и кражби. В астрологията той съответства на планетата Меркурий, която традиционно се свързва със способността за общуване между хората и мисленето на човека .

 

 

Картата Висшата жрица нумерологично отговаря на числото две, а нейното астрологично съответствие е Луната.

Две е число на избора или съмнението – символ на две противоположни мнения. В картите Таро Висшата жрица показва нашата инстинктивна и интуитивна част; тя е символ на интуиция, търпение, любов, доброта и съчувствие. В сенчестата си страна показва егоизъм и повърхностно отношение. В астрологията Висшата жрица съответства на Луна, която е пазителка на миналото и контакта с мистерията, връзката със света на емоциите, чувствата, инстинктите, накратко – с подсъзнанието.

 

 

 

Картата Императрицата нумерологично се свързва с числото три, а астрологично отговаря на планетата Венера.

Това е числото на триъгълника и на равновесието – три опорни точки дават стабилност. Без да отрича полярността на Единицата и Двойката, Тройката създава нов стабилен план. В картите Таро Императрицата поддържа живота, грижи се за другите, проявява топлота и увереност, открива новото и твори. Радва се на изобилие и охолен живот. Това я свързва с планетата Венера в астрологията, която е планетата на любовта, хармонията, красотата, връзките и благополучието.

 

 

Картата Императорът нумерологично се свързва с числото четири, астрологичното му съответствие е знакът Овен.

Четири е число на квадрата, което в картите Таро символизира земната реалност – четирите страни на света, началото на нов цикъл, а също и така бащата, който има власт, установява закон и ред и, ръководен от ясни принципи, дава основните насоки. В сенчестата си страна Императорът е строг и самовлюбен, педантичен и без интуиция, самоцелно следващ законите. В астрологията Императорът отговаря на знака Овен, който традиционно се свързва с типа лидер, следващ своите импулси, често нетърпелив и не зачитащ чуждото мнение.

 

Картата Жрецът нумерологично отговаря на числото пет, а астрологичното му съответствие е знакът на Телеца.

Това е числото на човека – пет пръста, пет чувства. Също така и числото на езотеричните тайни – между небето и земята има много неща, които са недостъпни за нашето разбиране. В картите Таро Жрецът се стреми към образование и информираност, той е този, който тълкува тайното знание, подчинява се на правилата, просветлява и търси пътя към Освобождението. В сенчестата си страна той е нерешителен и безотговорен, пропагандатор на собствените си представи. В астрологията Жрецът съответства на земния знак Телец, който въплъщава духовните ценности в материални земни форми.

 

Картата Любовниците нумерологично отговаря на числото шест, а нейното астрологично съответствие е знака Близнаци.

Това е числото на планетата Венера, която в астрологията е езотеричен управител на знака Близнаци. Според Питагор това е първото съвършено число, тъй като представлява едновременно сума и произведение на своите части: 1+2+3=6 и 1х2х3 = 6. Числото шест се смята за число на Бога. Идеалният строителен елемент в Природата представляват шестоъгълните пчелни килийки. В картите Таро Любовниците означават връзка между двама, образуване на съюз или брак, изпитване на любов, интимни взаимоотношения, борба с изкушението, изправяне пред етичен избор.

 

 

Картата Колесницата нумерологично отговаря на числото седем, а астрологично – на знака Рак.

Седем символизира божествената и небесна хармония, има седем дни в седмицата, седем дни на Сътворението, седем планети от Слънцето до Сатурн, седем основни ноти, седем години са нужни на организма за пълно обновяване. В картите Таро колесницата е теглена от сфинксове – символ на човешката душа. Това е символ на победа, хармония, успех, контрол, постигане на целта, отстояване на себе си, овладяване на емоциите и импулсите. В астрологията колесницата съответства на знака Рак – традиционно свързван с грижата, емоционалността и консервативността. В негативната си страна Ракът се проявява като самовлюбеност, неуважение към другите и лекомислие.

 

Картата Силата нумерологично съответства на числото осем, а астрологично – на знака Лъв.

Осем е число на справедливостта и равновесието – осем се дели на две равни части по четири; четири може също да бъде разделено на две равни части по две. Осем е символ на безкрайността, на връзката между земния и божествения план. В картите Таро Силата се демонстрира чрез твърдост, търпение, увереност, непоколебима решителност, храбър дух, влияние чрез енергията на любовта. В астрологията тази карта съответства на знака на Лъва, който традиционно се свързва с ръководенето и упражняването на власт, а в негативен план с гордостта, егоизма и властността.

 

 

Картата Отшелникът нумерологично отговара на числото девет, а астрологичното му съответствие и знакът Дева.

Девет е число на посвещението и размишлението – 3х3=9 , 1+2+3+4+5+6+7+8+9=45, а редуцирана, тази сума е 4+5=9,  9х9=81. Събрани цифрите 8+1=9 и по -нататък всяко число, умножено по девет, дава резултати, сумата от чиито цифри винаги е равна на 9. Девет месеца има между зачатието и раждането на бебето, девет е числото на завършване на цикъла и съдбата. В картите Таро Отшелникът търси дълбоката реалност. Той напомня за Диоген, който с фенер в ръка търси честния човек. Тази карта ни казва да отделим време за размишление и усамотение, за да открием своя вътрешен център, да получим по- дълбоко разбиране за света и за себе си, да открием истината за дадена ситуация. В астрологията Отшелникът съответства на знака Дева. Девата е тази, която се насочва вътре към себе си, за да намери истината за отговорите, които търси в покоя и усамотението.

Картата Колелото на съдбата нумерологично отговаря на числото десет, а астрологичното й съответствие е планетата Юпитер.

Десет е символ на съвършенството и началото нов цикъл: 10=1+0. При Питагор десет е съставено от сумата на простите числа от 1 до 4, при което многото отново става едно: 1+2+3+4=10. Човек остава привързан към Колелото на съдбата, докато не осъзнае, че има право на избор, дадена му от Бога. В Таро картите Колелото на съдбата означава неочаквани промени към добро или лошо, както и неочакван късмет. Тази „карта на съдбата“ винаги предизвиква разногласия между свободата на избора и предопределението. Тя може да се тълкува като повратна точка, обръщане на нещата в обратна посока, ново начало – съдбовност. В астрологията Колелото на съдбата съответства на планетата Юпитер – символ на разширеното съзнание и късмета. Човек може да промени съдбата си в положителна насока като получи знания за истината и разбиране смисъла на живота.

Картата Справедливостта нумерологично отговаря на числото единадесет, а астрологичното й съответстви е знакът Везни.

Единадесет е числото на греха – първата стъпка след като се нарушат Десетте божи заповеди. Единадесет дни е разликата между слънчевата и лунната година. В картите Таро Справедливост означава разбиране на закона за кармата – да приемаме резултатите от това, което сме предизвикали, да сме честни и да спазваме основните етични принципи, да балансираме противоречивите фактори в живота си. В астрологията Справедливостта се символизира от знака Везни – знака на равновесието, баланса, спазването на законите, установяването на хармонични отношения във всички видове партньорства.

 

Картата Обесеният нумерологично съответства на числото дванадесет, а астрологично – на планетата Нептун.

Годината има дванадесет месеца, Исус е влязъл в храма дванадесетгодишен. В астрологията има 12 знака, 12 дома. Юпитер обикаля около Слънцето за 12 години, 12 е край на цикъл. В картите Таро Обесеният е символ на адепта, той е символ на изцелението и посвещението. Картата означава да погледнеш на нещата от нов ъгъл, обръщане с главата надолу на стария порядък, да прекратиш някакво действие, да пуснеш контрола и да приемеш Божията воля. Да си мъченик, да пренебрегнеш своя интерес, да се откажеш от нещо заради по-висша цел. На Обесения в астрологията съответства планетата Нептун. Нептун е този, който замъглява съзнанието, създавайки илюзии и заблуди, но и също така е свързан с духовността и Христовия принцип – за да започнем да следваме Божията воля първо се налага да сменим радикално посоката на живота си.

Картата на Смъртта нумерологично отговаря на числото тринадесет, а астрологично – на знака Скорпион.

Някои народи смятат числото 13 за щастливо, а други – за нещастно. Исус + 12 апостоли =13. Лунната година има 13 месеца. Всъщност, ако няма смърт на старото, новото няма как да започне. Смъртта може да се тълкува и като да се върнеш към изворите на живота. В картите Таро Смъртта не е окончателен край, а преход към ново състояние, краят на някакъв период, отказ от предишни навици, приключване и преход от известното към неизвестното, преминаване през това, което не може да се избегне. Смъртта означава важен край, който поставя началото на голяма промяна. В астрологията тя съответства на знака на Скорпиона – символ на смъртта, трансформацията и прераждането.

 

Картата Умереност нумерологично отговаря на числото четиринадесет, а астрологично – на знака Стрелец.

Четиринадесет е числото на помощта: 14= 2х7. За 14 денонощия нарастващата Луна постига пълна мощ в пълнолунието. Да си умерен означава да демонстрираш сдържаност и самоконтрол. В картите Таро въздържаността е признак на избягване на крайностите, съчетаване на противоположностите, компромиси и сътрудничество. Умереността е карта и на доброто здраве – физическо, психическо и емоционално. В астрологията Умереността съответства на знака Стрелец, традиционно свързван с философията, висшето знание и религията.

 

 

Картата Дяволът нумерологично отговаря на числото петнадесет, а астрологично – на знака Козирог.

Петнадесет е числото на пълнолунието. Колкото е по- ярка светлината, толкова е по-плътна сянката. Ако не познаваме тъмнината, не може да оценим достойнството на светлината, ако не познаем Дявола, не може да познаем и Бога. В картите Таро Дяволът е символ на робството, невежеството, неразбирането, пристрастността, подчиняването на другите, негативното мислене, съмненията. Картата предупреждава, че действаме въз основа на погрешна представа за себе си. В астрологията Дяволът се олицетворява от знака Козирог. В негативен план той действа, воден от кариеристични подбуди и стремеж към власт, изграждайки погрешни представи и структури. В позитивен план Козирогът действа като Бог – организирано и отговорно.

Картата Кулата нумерологично отговаря на числото шестнадесет, а астрологично – на планетата Марс.

Шестнадесет е символ на разрушението. Обичайно се рисува като „кула“, ударена от гръм, от която пада човек с корона на главата. В картите Таро Кулата означава унищожаване на отживялото и освобождаване на живото, разкриване на познание и разчупване на закостенели разбирания, внезапно озарение и болезнени промени, изживяване на провал или катастрофа. Внезапните кризи са начинът, по който животът ви казва да се събудите. Когато нещо не е наред, а вие не правите нищо, може да очаквате изненада. В астрологията изненадите ги поднася планетата Марс, която чрез енергични действия – подобно на мълния, може внезапно да промени ситуацията.

 

Картата Звездата нумерологично съответства на числото седемнадесет, а астрологично – на знака Водолей.

Това е числото на надеждата. Вярвайки в бъдещето, човек може да се помири с болката и трудностите в настоящето. На седемнадесетия ден след пълнолунието и след три дни пълна тъмнина, на небето се появява младия месец. Да вярваш и да имаш надежда е сила. Ние следваме заповедите на космоса, имаме доверие във висшия ред. В картите Таро Звездата означава и вдъхновение, позитивно мислене, яснота за Пътя, светлина в края на тунела, запазване на спокойствие насред проблемите. Звездата ни казва да се освободим от страховете и съмненията си. Нейно съответствие в астрологията е знакът Водолей. Именно Епохата Водолей в момента носи надежда за бъдещето на човечеството, когато съзнанието и любовта ще управляват живота ни, защото духовността ще управлява материалното битие.


Картата на Луната нумерологично съответства на число осемнадесет, а астрологично – на знака Риби.

Лунните и слънчеви затъмнения се повтарят на всеки 18 години, орфическата азбука се е състояла от 18 букви. В бледата светлина на Луната нещата стават размити, изкривяват се, появяват се страхове, чувстваме се объркани, без ясна посока и цел. В астрологията Луната свързваме с нашите емоции, инстинкти,чувства, страхове и въображение, но астрологичното съотвествие на тази карта е знакът Риби – водния знак, свързан с фантазиите, въображението, състраданието, контакта с невидимите светове. В картите Таро Луната означава светът на сянката и нощта, така както нашите страхове и тревоги се появяват в най-тъмната част на нощта. Луната вдъхновява и омайва, носи обещанието, че всичко, което се появи във въображението, може да бъде ваше.

Картата на Слънцето нумерологично отговаря на числото деветнадесет, а астрологично – на Слънцето.

Деветнадесет е число на всепобеждаващото Слънце: 19=1+9=10=1. Деветнадесет години е периода на обръщането на астрологическите лунни възли в противоположния им знак. Слънцето е образ на светлина, топлина, положителна енергия, чистота и могъщество, източник на целия живот. В астрологията Слънцето се свързва със същността на човека, с неговата жизненост и съзнание. В картите Таро Слънцето също се разглежда като източник на светлина и топлина, център на жизнена енергия. То представя вашата увереност, дълбоко убедени в своята сила може да постигнете всичко, да постигнете известност, да дадете пример, да се превърнете в център на внимание.

 

Картата на Страшния съд нумерологично съответства на числото двадесет, а астрологичното му съответствие е планетата Плутон.

Двадесет е близнак на Десетката: 20=2х10. Десет е числото на видимата Вселена, то е число и на отвъдния свят. Съществува единство между видимия и отвъдния свят. Нищо не е окончателно, даже смъртта. От смъртта на старото се ражда новия живот. Пълното освобождаване от страданието очевидно е илюзия. В картите Таро Страшният съд означава произнасяне на присъда за това кое трябва да умре и кое трябва да се прероди за нов живот. Картата означава да започнеш отново, да видиш нещата в нова светлина, да се почувстваш очистен и обновен, да си пречистен от греховете, свободен от вината и съжаленията. Страшният съд в астрологията се свързва с планетата Плутон, традиционно свързана със смъртта и трансформацията, силата и властта, истината и пробуждането.

Картата на Света нумерологично отговаря на числото двадесет и едно, а астрологичното й съответствие е планетата Сатурн.

Двадесет и едно се смята за завършено и стабилно число с нумерологична сума три. В числото двадесет и едно се съдържа три пъти числото на колесницата – 7 (21= 3х7). Три е числото на равновесието и стабилността, а седем – числото на божествената и небесна хармония. Двадесет и едно е образ на възстановената Вселена. Чрез тази карта ознаменуваме края на нашето пътешествие по Големите аркани. В митовете последната „гара“ от пътешествието е щастливият край. В картите Таро Светът означава да преодолееш себе си, да започнеш да се радваш на живота и да му се наслаждаваш. Картата означава и осъществяване, просперитет, постигане на целите, изпитване на цялост, реализиране, получаване на удовлетворение и задоволство. В астрологията Светът съответства на планетата Сатурн – планета на кармата и времето, постигане на зрялост и съвършенство чрез преодоляване на трудностите и ограниченията в материалния свят.